Zdrowe tłuszcze
kompendium wiedzy
kompendium wiedzy
Każdy z nas od czasu do czasu nie potrafi oprzeć się smażonym potrawom. Choć doskonale wiemy, że nie należą one do zdrowych,małe kulinarne i zdrowotne grzechy przytrafiają się każdemu. Na szczęście istnieją proste sposoby na to, aby zminimalizować szkody, wyrządzone w organizmie przed smażone potrawy – chodzi oczywiście o zdrowe tłuszcze. Jak tłuszcze są najlepsze do smażenia?
Wybór oleju, który dobrze nadaje się do smażenia, to jedna z najistotniejszych kwestii, na jakie należy zwrócić uwagę podczas codziennego gotowania. Zdrowe tłuszcze wpływają nie tylko na walory smakowe potrawy, ale też na ich wpływ na nasz organizm. Największą popularnością wśród osób, które lubią smażyć, cieszy się olej rzepakowy, olej kokosowy, a także oliwa z oliwek i masło.
Wybierając olej do smażenia, należy zwrócić uwagę na punkt dymienia. Jest to moment, a właściwie temperatura, w której dany tłuszcz zaczyna się palić. W tym momencie wytwarzają się w nim szkodliwe dla organizmu związki, a dodatkowo może szybko zniszczyć smak potrawy. Warto dopasować punkt dymienia do potrawy – na przykład masło ma wczesny punkt dymienia, dlatego sprawdzi się podczas przygotowania jajecznicy, ale już nie usmażymy na nim mięsa.
Nasycone kwasy tłuszczowe są o wiele bardziej odporne na wysokie temperatury, niż jedno– i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Z tego powodu warto podczas smażenia zrezygnować z nienasyconych tłuszczów. Do smażenia warto wykorzystać zdrowe tłuszcze, takie jak olej kokosowy rafinowany, olej ryżowy i oliwa z oliwek rafinowana, która zawiera dużo kwasów Omega 3-6-9. Sprawdzi się również masło klarowane. Jak widać, wybór zdrowych tłuszczów do smażenia nie jest taki trudny – wystarczy odrobina wiedzy!