Tłuszcze a witaminy

Każdy z nas doskonale wie, że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To dzięki nim możemy zachować nie tylko zdrowie, ale też dobre, stabilne samopoczucie. Jednak co wspólnego z witaminami mają tłuszcze? Otóż w przypadku kilku witamin to właśnie od tłuszczów zależy, czy zostaną prawidłowo przyswojone. Dowiedz się, w jaki sposób tłuszcze wpływają na przyswajalność witamin i zapewnij sobie maksymalną wchłanialność.

Podstawowa zasada przyjmowania witamin mówi, że te witaminy, które rozpuszczają się w wodzie, należy bezwzględnie przyjmować przed posiłkiem. To zapewni im najwyższą wchłanialność. Z kolei witaminy rozpuszczalne w tłuszczach należy przyjmować po posiłkach. Które witaminy rozpuszczają się w tłuszczach? Witamina A, witamina D, witamina E i witamina K. Warto zapamiętać te cztery witaminy, ponieważ są niezwykle istotne dla zdrowia, a nieodpowiednie ich przyjmowanie sprawia, że nie mogę być przyswojone przez nasz organizm.

Za co odpowiadają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach? Witamina A dba o prawidłowy wzrok i dobrą kondycję oczu, a także włosów, skóry i paznokci. Jest naturalnym, bardzo silnym antyoksydantem. Oprócz tego witamina A wspiera produkcję hormonów oraz odpowiada za prawidłową strukturę tkanki kostnej. Witamina D odpowiada za przyswajanie wapnia, wpływając tym samym na zdrowie kości. Zapobiega również osteoporozie. Witamina E nazywana jest witaminą młodości – jest silnym antyoksydantem, dba o dostarczanie tlenu do komórek. Ostatnia witamina rozpuszczalna w tłuszczach to witamina K – wspiera naczynia krwionośne oraz dba o prawidłowe krzepnięcie krwi.

Zdrowe tłuszcze to podstawa dla wchłaniania wymienionych witamin. Wystarczy odrobina, aby witamina C, witamina D3, witamina K i witamina E mogły spełnić swoją rolę w Twoim organizmie!